' ' ' ' ' La lionesa: Pastís de Sant Jordi ' ' ' ' ' ' ' ')

Pàgines

Pastís de Sant Jordi




Sant Jordi també té el seu pastís. Segons la tradició ha de ser rectangular i de dues a cinc capes com si fos un llibre. La decoració porta un Sant Jordi i el drac, roses, la senyera etc...

Aquest pastís es fa amb planxes de bescuit, però he aprofitat un bescuit rectangular que havia fet. 

Diuen que el  va començar a fer una pastisseria de les rambles i com que va agradar molt s’hi va anar afegint altres pastisseries, fins que ha passat a ser unes postres tradicionals típiques d’aquest dia.

Us presento el meu pastís de Sant Jordi


Bescuit  (Génoise)
4 ous
120g sucre
100g farina blanca
raspadura de llimona
Elaboració (aquí)

Melmelada de gerd
1 kg de gerds
1 kg de sucre
1 poma grossa

Elaboració
Poseu els gerds una mica aixafats en una cassola al foc, afegiu  una poma sense pelar a trossets  (amb el cor i llavors) i 250 cc d’aigua durant uns 8 minuts.
Tritureu  amb la batedora i desprès passeu  pel coladors xinès. Poseu en un bol afegiu  el sucre i deixeu  reposar unes 12 hores.
Després poseu-ho en una cassola a foc baix durant uns 20 minuts i sense deixar de remenar i escumar
Envaseu la melmelada en pots de vidre prèviament escaldats i poseu-los en una olla amb aigua bullent durant 15 o 20 minuts. 
Deixeu-los refredar, eixugueu-los bé i etiqueteu-los (font Melmelades casolanes de Núria duran -Montserrat Roig – Cossetània Edicions-)

Gema
3 ous sencers
180g de sucre
15g de fàcula de blat de moro (maizena)
1,5g de cremor tàrtar

Elaboració
En un cassó barregeu el sucre, la maizena i el cremor tàrtar. Bateu els ous com si féssiu una truita i els aboqueu al cassó amb el sucre. Poseu al foc flux i no deixeu de remenar fins que bulli i agafi la densitat que voleu, ràpidament aboqueu aquesta gema sobre una safata. Escampeu bé i tapeu amb paper film. Reserveu  a la nevera quan estigui freda.

Gelatina vermella
125cc d’aigua
2g d’Agar agar

Elaboració
Dissoleu l’Agar agar amb l’aigua i una mica de colorant alimentari de color vermell i deixeu que bulli durant un minut, tot seguit aboqueu en una safata  fins que estigui freda.

Roses
Fondant de color vermell.

Gelatina per pintar
Gelatina de poma, que aquest cop he comprat.

Bon profit

25 comentaris:

  1. És preciós, té un aspecte fenomenal i segur que està boníssim. Bona diada!!!

    ResponElimina
  2. Narcis una maravilla este pastis,esta perfecto.
    Bona diada de Sant Jordi
    bona setmana

    ResponElimina
  3. Hola Narcís estimat i guapo tu

    El nostre mestre, l´home més dolç del mon, moltes gràcies per aquesta meravella

    mil petonets Susanna

    ResponElimina
  4. Que bonito te ha quedado, yo he preparado unos panecillos típicos para la diada. Besos!

    Ana de: 5 sentidos en la cocina

    ResponElimina
  5. Una obra mestra, com no!

    Feliç Sant Jordi.
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  6. On el tenies sota la taula??? Fanàstic!

    ResponElimina
  7. Però quin pastís més hermós, t'hi has ben lluït!

    ResponElimina
  8. és un pastís xulíssim! encara que no se si m'animo si em quedarà igual!!! petonets

    ResponElimina
  9. UUuauuu magnífic!!! t'ha quedat perfecte i les roses t'han quedat de veritat!! bona diada!

    ResponElimina
  10. Un bon llibre,una bonica rosa i un tros d'aquest pastís,¡que volem més!
    Petons

    ResponElimina
  11. Pero si sap greu de menjar.....
    T'ha quedat de maravella !!!
    Petonets.

    ResponElimina
  12. Hola Narcís guapo tu

    nen quina categoria, si sense signar ja es un tressor, signat ja sense paraules

    mil petonets, Bon Sant Jordi ple d´amor, roses i libres....i un bon pastís com el teu

    Susanna
    * * * * * *

    Hola Susanna
    Molt bo aquest pastís. És cert que el formulario práctico del pastelero de Vilardell – Jornet, és la bíblia dels pastisser. En tinc un de la quarta edició de l'any 1962 (signat pel Vilardell)i un de la novena edició de l'any 2008
    Bona cuina

    ResponElimina
  13. Que bonic! Havia vist pastissos decorats de Sant Jordi, però no sabia que hi ha EL pastís oficila de Sant Jordi.

    Bona diada!

    ResponElimina
  14. T'ha quedat preciós!! i segur que ben bo.
    Bona diada!

    ResponElimina
  15. como me gustaria probarlo!!! tenia que estar de escándalo!!! bss.

    ResponElimina
  16. Un pastís que entra per la vista! Deliciós! I amb una presentació perfecta!No n'he vist cap de tan bonic!
    Petons

    ResponElimina
  17. Narcís, quin pastís més preciós!!!
    Espero que tinguéssiu una bona diada.
    Petons

    ResponElimina
  18. Per nosaltres també va ser un plaer coneixer-te.
    Segur que a la Agnés li anirà molt bé.
    Qué tal la Nuria? Desitjem que es millori.
    Petons.

    ResponElimina
  19. Una preciosidad y lo mejor el sabor tan delicioso que tiene que tener. Un saludo, Clara.

    ResponElimina