' ' ' ' ' La lionesa: Ensaïmades casolanes ' ' ' ' ' ' ' ')

Pàgines

Ensaïmades casolanes

 

Després d’haver fet ja el pas en la preparació de les masses fermentades, avui han tocat Ensaïmades.
Aquesta vegada no he fet cap de les receptes de casa, he agafat un dels llibres més importants dels pastissers de Catalunya: el formulari Vilardell Jornet.
En el llibre hi han dues formules, la de Mallorca i una més senzilla. He triat la senzilla, que és més fàcil de fer a casa, per tant les anomenaré ensaïmades del Vallès Oriental.
No han quedat unes peces molt ben formades, però sí bones.

Ingredients:

Per a la massa de llevat
150 g farina de força tamisada
6 g de sal
15 g de llevat premsat  (altres noms dels llevat premsat son: llevat paris, fresc o de former)
Aigua tèbia


Per  a la massa

6 g de llevat premsat
1 ou a temperatura ambient
80 g de sucre
15 g de mantega pomada
15 g d’oli d’oliva
150 g de farina de força tamisada
Aigua tèbia

En aquest formulari no diu la quantitat d’aigua que s’ha de posar (és un formulari per  professionals i suposa que se sap fer a ull), però per tenir una orientació, podeu fer servir més o menys uns  80 cc per les dues  masses.

Elaboració:
Per fer la massa de llevat, agafeu la farina força, el llevat diluït amb una mica d’aigua tèbia i la sal.
Feu una massa que sigui consistent, la deixeu reposar  fins que dobli el seu volum en un lloc una mica calent, això pot durar uns 20 a 35 minuts, segons la temperatura ambient.

Quan la massa de llevat està a punt, diluïu-la amb la resta de l’aigua tèbia. Diluïu el llevat amb una mica d’aigua tèbia i la incorporeu a la massa, desprès barregeu el sucre amb l’ou i la mantega i també  ho incorporeu,  tot seguit a la farina.
Quan la massa estigui fina, afegiu l’oli d’oliva, tot ben treballat  feu una bola  i  deixeu-la  reposar uns 10 minuts. 
Passat el temps la treballeu una mica i torneu a fer una bola.

Talleu la massa per la meitat  i de cada part en feu quatre, en total vuit. Feu unes boles i les deixeu reposar 2-3 minuts. 

Tot seguit ja  podeu estirar les peces amb el corró per fer les ensaïmades.
Si voleu podeu farcir-les amb cadell d’àngel






Les cargoleu i cap a la llauna. Deixeu-les llevar fins que doblin el seu volum en un lloc calent i que no passi aire, tapeu amb un drap.
Quan estigui ben llevat enforneu a 220ºC (forn preescalfat) i, quan estiguin ben cuites les deixeu  refredar sobre una reixa o marbre. Per acabar poseu-hi  sucre llustre per sobre.


Esteu convidats a menjar unes ensaïmades casolanes per esmorzar 


I per berenar farcides de nata


Bon profit!!

24 comentaris:

  1. Una vegada vaig provar de fer-ne i van sortir tant, però tant malament que mai més m'hi he atrevit. A veure si amb aquesta explicació tan ben feta que fas les hi perdo el respecte i les torno a provar de fer!!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  2. Ai, amb la gana que tinc ara mateix em menjaria aquesta farcideta de nata!! quina pinta! I les altres me les enduc per esmorzar demà! ;)
    Petons
    Sandra

    ResponElimina
  3. Ostres que bones aquestes ensiamades! No conec aquest llibre, el buscaré!

    ResponElimina
  4. Si no et sap greu jo me n'agafo una per berenar i una altra per esmozar.

    ResponElimina
  5. Me encantan y te han quedado formidables. Seguro que será difícil darles la forma, pero lo importante es el sabor que seguro es delicioso.

    Besos,

    ResponElimina
  6. Narcís; Molt ben explicades, i, molt ben menjades de segur que sí¡¡
    Que vagi de gust Narcís¡¡ :-D :-D :-D

    ResponElimina
  7. Molt bones aquestes ensiamades
    bona setmana
    miquel

    ResponElimina
  8. Narcís, delicioses!! I mira, m'has recordat una recepta que ara feia dies que no feia i a la meva mare li encanten! Un dia d'aquests n'hi faré per sorprendre-la. :)
    Petons!

    ResponElimina
  9. que bo,Narcís com sempre fas unes coses increibles,les ensaimades ens agraden molt a casa,jo en faig a vegades i queden molt bones.petons

    ResponElimina
  10. què bones unes ensaïmades com aquestes per l'esmorzar, són tota una delícia.
    pt!

    ResponElimina
  11. Caram! quines ensaimades més bones!!
    i aquesta opció de les farcides per berenar... mmmmm...

    ResponElimina
  12. Hola Narcís!
    Quina gràcia,.. acabo de fer ensaïmades!!!! Les tinc ben tapadetes per coure aquest vespre i després congelar-les. M'encanta el diumenge menjar ensaïmada amb nata!! Vaig provar tres o quatre receptes, fins que vaig encertar amb una ... que com fa anys no se qui és l'autor. M'apunto aquesta teva! I com estem convidats, m'agafo una! Una abraçada,

    ResponElimina
  13. Que bones!!! i les indicacions amb foto genials com sempre..... Recepta guardada a pendents...

    ResponElimina
  14. Narcís, això és una tortura...no sé quan començaré l´operació bikini.
    Ja saps que em tornen boges les ensaïmades i les tinc pendents per fer-les per setmana santa.
    Però, no n´has posat de llard, no? o és que jo no ho sé veure...

    Núria, no sé com tu fas per mantenir la línia...

    ResponElimina
  15. Que bones que són les ensaïmades, les teves tenen un pinta espectacular.
    Petons!

    ResponElimina
  16. Narcís...fa dies que veig els teus comentaris al meu blog i encara no havi trobat un moment per entrar al teu. Primer de tot, moltes gràcies per seguir-me. Segon, m'encanta el teu blog i sobretot, al que està dedicat...la pastisseria. És on més em falta informació i m'encanta la manera que expliques les receptes. Et seguiré de ben a prop.

    ResponElimina
  17. Dolça
    No et desanimis, com tot cal una mica de pràctica, a tots ens passa aquestes coses.
    Sandra
    Ja les pots agafar, i bon profit
    El taller de cuina
    Aquest llibre es diu “formulario práctico del pastelero” està en castellà. Diuen que és la Biblia dels pastissers.
    Cristina
    Cap problema i bon profit.
    SUNY SENABE
    No es difícil cuando se tiene práctica.
    Josepb
    gràcies, i encara que sigui tard felicitats
    Miquel
    També bona setmana per tu
    Mercè
    Dons si a la mare els i encanta dons ja saps que et toca. Bona sort
    Agnès
    Ets la més activa de la xarxa
    Eva
    I per berenar amb nata ummmmmmm
    Tots a la cuina
    Es poden farcir amb tot el que vulguis, és una pasta molt agraïda.
    Eri
    Les teves segur que son molt bones
    Catieu
    Les tornaré a repetir un dia d’aquest
    Cristina
    Dons a les ensaïmades s’hi posa llar però aquestes no en porten, a casa no les hi agrada el llar.
    Elisabet
    Sí que han quedat bones, i les de cabell d’àngel ummmmmmm!
    Emma
    M’he retrobat amb l’ofici desprès de tants anys i m’agrada compartir-ho amb tots vosaltres.

    Gràcies a tot/es per la visita i el vostre comentari. Estic molt content de
    la vostra acollida.

    ResponElimina
  18. Narcís, que he de dir com a bona mallorquina de les ensaïmades???
    Les teves han quedat espectaculars.
    Jo només n'he provat de fer una vegada i vàren sortir força bones. A veure si m'animo i les torno a fer, però aquesta vegada tendré en compte la teva recepta. Una abraçada, Paula

    ResponElimina
  19. Quina feinada! han quedat espectaculars! No et coneixia. Amb el teu permís, donaré una volta per La meva ombra.

    ResponElimina
  20. Que ricos y tal y como los describes no parecen difíciles de hacer.
    Me ha gustado y me parecen originales.

    Besos

    ResponElimina
  21. Hola Narcis ..es mi primera visita y ..te sigo ...que ricas estas ensaimadas y que buenisima pinta ..las anoto ..desde luego las hago ..te invito a compartir mis recetas y blog ..saludos MARIMI

    ResponElimina
  22. Ostres com m´agraden les teves explicacions! Sembla fàcil i tot! Però quan m´hi poso, la cosa canvia...no tinc sort amb les mases que han de llevar. Em sembla que em falta paciència, no se esperar!
    PEtons
    Anna

    ResponElimina
  23. Paula
    No hi ha comparança amb les de Mallorca. A més una bona ensaïmada s’ha de fer amb llard de Mallorca, que és una mica diferent del d’aquí.
    Marta
    Espero que t’agradi la meva ombra
    Elena
    Como tu sabes cuando has aprendido hacer alguna cosa después es fácil
    Marimi
    Gracias Marimi, me pasaré por tu blog
    Anna
    L’aprenentatge demana paciència i constància, segur que la propera vegada que treballis amb pastes fermentades et sortiran be, llavors veurà que ha valgut la pena tenir paciència.

    Gràcies a tots/es per els vostres comentaris
    bona cuina

    ResponElimina
  24. Què bones! tinc moltes ganes de fer-ne a casa!
    a més fa anys que no menjo ensaïmades. Veig per les fotos que estires molt primeta la masa i la recargoles, i posteriorment li dons forma a la peça. Pot ser?
    Salutacions!

    ResponElimina