' ' ' ' ' La lionesa: Coca de Sant Joan ' ' ' ' ' ' ' ')

Pàgines

Coca de Sant Joan



Fogueres, petards, cava i coques. Ja s’acosta la revetlla de Sant Joan, la nit més llarga de l’any, la celebració del solstici d’estiu. 

És una festa molt tradicional als països catalans. Recordo que, de petit, era una nit molt esperada. Per una banda, perquè ja havíem acabat els estudis i començàvem les vacances d’estiu i, per l’altra, perquè a la mainada ens deixaven estar al carrer tirant petards fins tard, al voltant de la foguera que ja cremava des de les 9 de la nit i que ja havíem estat preparant un parell de dies abans. Passàvem per les cases i ens donàvem tota mena de mobles vells, caixes de fusta i cartrons. La feinada que teníem a vigilar la fusta recollida per tal que altres colles no ens la vinguessin a prendre! 

D’adolescent, era una de les típiques nits que a casa et deixaven sortir i, ja de més gran, era una de les dues nits de l’any que no anava a dormir. Després d’acabar la feina a l’obrador de la pastisseria, em  feia una bona dutxada i cap a la revetlla!  I, gairebé sempre, acabada la festa, un altre cop cap a treballar a l’obrador.
Amb tota aquesta gresca, ni el foc, ni els petards, ni el cava poden deixar d’acompanyar la nostra coca de Sant Joan.



Seguint la tradició he fet dues coques, una de fruita i una l’altra de pinyons, que farciré amb crema o nata.

Ingredients
Massa mare
150 g de farina força
25 g de llevat premsat
Llet (la que admeti)

Massa brioix 
250 farina força
8 g de llevat premsat
1 ou
8 g de sal
100 g de sucre
20 g de mantega pomada
Llet (la que admeti)
Dues cullerades d’anís
Per perfumar:
Un mica de raspadura de llimona
Vainilla
Canyella en pols

El procediment és el mateix que el de totes les masses fermentades.


Primer de tot, dissoleu el llevat premsat amb una mica de llet. Amasseu  la farina, la sal i el llevat, tot incorporant la llet que necessiti fins a adquirir una massa consistent. Guardeu-la tapada amb un drap de cotó  en un lloc on no passi aire i, si pot ser a una temperatura de 35 a 40 º C, fins que hagi doblat el seu volum.
Això pot durar un 30 minuts.

Quan tingueu la massa mare a punt, dissoleu el llevat en una mica de llet. En un altre bol, barregeu l’ou, el sucre, la mantega pomada i el llevat dissolt. Tot seguit,  poseu-hi la cullerada d’anís, la vainilla i la canyella (la quantitat justa per perfumar la massa). Un cop tingueu tots aquests ingredients ben barrejats, podeu incorporar-hi la farina i la llet que admeti fins a adquirir una massa que no s’enganxi als dits. Llavors podeu incorporar-hi la massa mare.

S’ha de treballar fins a afinar i, per acabar, una mica d’oli per que no s’enganxi al marbre. Deixeu reposar uns 15 minuts.

Ara talleu la massa en dos parts, feu dues boles i les deixeu reposar 5 minuts. 

Amb el corró i una mica d’oli al marbre, doneu-li forma ovalada i poseu-la a la safata del forn. 
Pinteu la coca amb un ou deixatat i decoreu amb fruita confitada i pinyons al gust de cadascú.

Deixeu reposar i llevar la coca a un lloc calent  (45-50 ºC) i, com sempre, on no passi aire.
Una vegada ha doblat el gruix només falta posar-hi sucre per a sobre i cap el forn.

Forn 230 - 250º C cocció 6-8 minuts aproximadament



Bon profit!!

Amb aquest apunt participo a memòries d'una cuinera 


25 comentaris:

  1. Fantàstiques!Espero que aquesta nit de St. Joan la gaudeixis tant o igual que abans.
    Bona revetlla.

    ResponElimina
  2. Gràcies Narcís!! Desseguida m'hi poso, tan aviat comenci a practicar-la millor, així tinc temps d'equivocar-me!! Moltes gràcies!!

    ResponElimina
  3. Ja esperava veure la teva fantàstica COCA!!! Enhorabona t'ha quedat preciosa. Petons

    ResponElimina
  4. Mmmm.... quina pinta Narcís! Ja els hi has enviat a les noies de Memòries d'una cuinera? No es poden perdre la teva coca! Nosaltres ara tenim coc de cireres coent-se al forn, a veure com surten!
    Una abraçada,
    Sandra

    ResponElimina
  5. Amb aquesta coca, una ampolla de cava i una bona companyia, la revetlla perfecta. Bona revetlla i una abraçada.

    ResponElimina
  6. quina pinta Narcís!!!! moltíssimes gràcies per participar!!! ;p ara mateix vaig a fer la massa mare, a veure que em surt!!! molts petonets

    ResponElimina
  7. Quines coques més hermoses, ja tinc ganes de revetlla!!!

    ResponElimina
  8. Narcis unas cocas deliciosa y muy bien explicadas y fotografiadas.Y mira este año voy a hacer tu receta.
    bona setmana
    miquel

    ResponElimina
  9. Et confesso que per fer la nostra el primer que vam fer va ser acostar-nos a la Lionesa a buscar la teva. I no en tenies!! Sort que ens l'has publicat a temps, jejeje!

    ResponElimina
  10. ESPECTACULAR!!!!!!!!!!
    La que més m'agrada és la de crema o la de pinyons, la fruita sempre l'acabo traient.
    Moltíssimes gràcies per participar al memòries.

    ResponElimina
  11. increible quina cosa mes bonaaaaaa,prenc nota perque te d'estar per fer ñam ñam,petons

    ResponElimina
  12. Impressionant Narcís!! Quines coques tan meravelloses!!
    Susanna Riera

    ResponElimina
  13. :((( Narcís... Ja l'he fet però dec ser fatal o no m'entero de al película.

    De gust boníssima!! Però no m'ha pujat gens...

    Per cert, per coure-la a quina temperatura i quanta estona?? A veure si he fallat amb això!

    Ara intentaré fer-la amb el llevat de forner sec, perque amb el fresc premsat no m'ha sortit i m'he quedat amb les ganes, perque l'oloreta que sortía del forn i el gustet que li hem trobat, si hagués eixit inflada com la teva, bufff sería per fer història!!

    ResponElimina
  14. Me encanta todo lo que haces... se ve tan 'limpio' y perfecto, los tocinillos me dejaron fascinada!

    ResponElimina
  15. Cristina
    Ja he gaudit fent-les
    Judit
    Seguir que la faràs be
    Eri
    És la típica coca de pastisseria, de fruita i de pinyons
    Núria
    Pillastre!!
    Sandra
    Ja els hi he enviat la recepta, gràcies per recordar-ho
    Marta (Anònim)
    Es fa el que es pot
    Francesc
    Amb un bona companyia tot és millor
    Judith
    És tot un plaer poder participar en les vostres propostes
    Visc la cuina
    Sempre son esperades amb il•lusió les revetlles
    Miquel
    Celebro que t’agradi l’apunt. Sor si fas la recepta
    Jordi
    Amb poso vermell
    Coses de Llàbido
    A mi també m’agrada la de crema
    Agnès
    Vaig menjar la de pinyons amb nata
    Susanna
    Ets una bona seguidora
    Salome
    Me hace mucha ilusión que te guste mi bloc. El tuyo es muy precioso

    Gràcies a Tot@s per els vostres comentaris
    Bona cuina

    ResponElimina
  16. mmmmm...jo les comenaré demà Narcis!! m'encanten!!

    ResponElimina
  17. Quin goig de coca i de blog, Porto unabonaa estona veien totes les receptes!! Si no t'importa aniré passant per aprender una mica.
    I jo crec que faré la teva Massa de coca que sembla deliciosa.
    Moltíssimes gracies i un petó,
    Esther

    ResponElimina
  18. em vas fer venir moltes ganes de fer-ne (per primera vegada), però no he tingut temps. però em guardo la recepta perquè m'he quedat amb les ganes...

    ResponElimina
  19. T'ha quedat una coca estupenda i les explicacions molt clares. L'any que ve anirà bé tenir la teva recepta per millorar la meva coca...

    Petons!
    Anna

    ResponElimina
  20. Tens la mà trencada !!Quina coca!!! Provaré la teva recepte , la propera revetlla. I quins records.....Una gran nit, la de Sant Joan!!
    Emma

    ResponElimina
  21. Semblen de pastisseria!! porten feina però es veu recompensada: són molt maques, i segur que boníssimes, felicitats! :)

    ResponElimina
  22. Per Sant Joan no vaig tenir ocasió de fer la coca però qualsevol dia faig aquesta recepta. Té un aspecte immillorable!

    ResponElimina
  23. Una pinta bonisima.
    Gracies per compartir la recepta.
    Bona revetlla

    ResponElimina