Fogueres, petards, cava i coques. Ja s’acosta la revetlla de Sant Joan, la nit més llarga de l’any, la celebració del solstici d’estiu.
És una festa molt tradicional als països catalans. Recordo que, de petit, era una nit molt esperada. Per una banda, perquè ja havíem acabat els estudis i començàvem les vacances d’estiu i, per l’altra, perquè a la mainada ens deixaven estar al carrer tirant petards fins tard, al voltant de la foguera que ja cremava des de les 9 de la nit i que ja havíem estat preparant un parell de dies abans. Passàvem per les cases i ens donàvem tota mena de mobles vells, caixes de fusta i cartrons. La feinada que teníem a vigilar la fusta recollida per tal que altres colles no ens la vinguessin a prendre!
D’adolescent, era una de les típiques nits que a casa et deixaven sortir i, ja de més gran, era una de les dues nits de l’any que no anava a dormir. Després d’acabar la feina a l’obrador de la pastisseria, em feia una bona dutxada i cap a la revetlla! I, gairebé sempre, acabada la festa, un altre cop cap a treballar a l’obrador.
Amb tota aquesta gresca, ni el foc, ni els petards, ni el cava poden deixar d’acompanyar la nostra coca de Sant Joan.
Seguint la tradició he fet dues coques, una de fruita i una l’altra de pinyons, que farciré amb crema o nata.
Ingredients
Massa mare
150 g de farina força
25 g de llevat premsat
Llet (la que admeti)
Massa brioix
250 farina força
8 g de llevat premsat
1 ou
8 g de sal
8 g de sal
100 g de sucre
20 g de mantega pomada
Llet (la que admeti)
Dues cullerades d’anís
Per perfumar:
Un mica de raspadura de llimona
Vainilla
Canyella en pols
El procediment és el mateix que el de totes les masses fermentades.
Primer de tot, dissoleu el llevat premsat amb una mica de llet. Amasseu la farina, la sal i el llevat, tot incorporant la llet que necessiti fins a adquirir una massa consistent. Guardeu-la tapada amb un drap de cotó en un lloc on no passi aire i, si pot ser a una temperatura de 35 a 40 º C, fins que hagi doblat el seu volum.
Això pot durar un 30 minuts.
Quan tingueu la massa mare a punt, dissoleu el llevat en una mica de llet. En un altre bol, barregeu l’ou, el sucre, la mantega pomada i el llevat dissolt. Tot seguit, poseu-hi la cullerada d’anís, la vainilla i la canyella (la quantitat justa per perfumar la massa). Un cop tingueu tots aquests ingredients ben barrejats, podeu incorporar-hi la farina i la llet que admeti fins a adquirir una massa que no s’enganxi als dits. Llavors podeu incorporar-hi la massa mare.
S’ha de treballar fins a afinar i, per acabar, una mica d’oli per que no s’enganxi al marbre. Deixeu reposar uns 15 minuts.
Ara talleu la massa en dos parts, feu dues boles i les deixeu reposar 5 minuts.
Amb el corró i una mica d’oli al marbre, doneu-li forma ovalada i poseu-la a la safata del forn.
Pinteu la coca amb un ou deixatat i decoreu amb fruita confitada i pinyons al gust de cadascú.
Deixeu reposar i llevar la coca a un lloc calent (45-50 ºC) i, com sempre, on no passi aire.
Una vegada ha doblat el gruix només falta posar-hi sucre per a sobre i cap el forn.
Forn 230 - 250º C cocció 6-8 minuts aproximadament
Fantàstiques!Espero que aquesta nit de St. Joan la gaudeixis tant o igual que abans.
ResponEliminaBona revetlla.
Gràcies Narcís!! Desseguida m'hi poso, tan aviat comenci a practicar-la millor, així tinc temps d'equivocar-me!! Moltes gràcies!!
ResponEliminaJa esperava veure la teva fantàstica COCA!!! Enhorabona t'ha quedat preciosa. Petons
ResponEliminaÈxit assegurat! Boníssima
ResponEliminaMmmm.... quina pinta Narcís! Ja els hi has enviat a les noies de Memòries d'una cuinera? No es poden perdre la teva coca! Nosaltres ara tenim coc de cireres coent-se al forn, a veure com surten!
ResponEliminaUna abraçada,
Sandra
Narcis es perfecte
ResponEliminaAmb aquesta coca, una ampolla de cava i una bona companyia, la revetlla perfecta. Bona revetlla i una abraçada.
ResponEliminaquina pinta Narcís!!!! moltíssimes gràcies per participar!!! ;p ara mateix vaig a fer la massa mare, a veure que em surt!!! molts petonets
ResponEliminaQuines coques més hermoses, ja tinc ganes de revetlla!!!
ResponEliminaNarcis unas cocas deliciosa y muy bien explicadas y fotografiadas.Y mira este año voy a hacer tu receta.
ResponEliminabona setmana
miquel
Et confesso que per fer la nostra el primer que vam fer va ser acostar-nos a la Lionesa a buscar la teva. I no en tenies!! Sort que ens l'has publicat a temps, jejeje!
ResponEliminaESPECTACULAR!!!!!!!!!!
ResponEliminaLa que més m'agrada és la de crema o la de pinyons, la fruita sempre l'acabo traient.
Moltíssimes gràcies per participar al memòries.
increible quina cosa mes bonaaaaaa,prenc nota perque te d'estar per fer ñam ñam,petons
ResponEliminaImpressionant Narcís!! Quines coques tan meravelloses!!
ResponEliminaSusanna Riera
:((( Narcís... Ja l'he fet però dec ser fatal o no m'entero de al película.
ResponEliminaDe gust boníssima!! Però no m'ha pujat gens...
Per cert, per coure-la a quina temperatura i quanta estona?? A veure si he fallat amb això!
Ara intentaré fer-la amb el llevat de forner sec, perque amb el fresc premsat no m'ha sortit i m'he quedat amb les ganes, perque l'oloreta que sortía del forn i el gustet que li hem trobat, si hagués eixit inflada com la teva, bufff sería per fer història!!
Me encanta todo lo que haces... se ve tan 'limpio' y perfecto, los tocinillos me dejaron fascinada!
ResponEliminaCristina
ResponEliminaJa he gaudit fent-les
Judit
Seguir que la faràs be
Eri
És la típica coca de pastisseria, de fruita i de pinyons
Núria
Pillastre!!
Sandra
Ja els hi he enviat la recepta, gràcies per recordar-ho
Marta (Anònim)
Es fa el que es pot
Francesc
Amb un bona companyia tot és millor
Judith
És tot un plaer poder participar en les vostres propostes
Visc la cuina
Sempre son esperades amb il•lusió les revetlles
Miquel
Celebro que t’agradi l’apunt. Sor si fas la recepta
Jordi
Amb poso vermell
Coses de Llàbido
A mi també m’agrada la de crema
Agnès
Vaig menjar la de pinyons amb nata
Susanna
Ets una bona seguidora
Salome
Me hace mucha ilusión que te guste mi bloc. El tuyo es muy precioso
Gràcies a Tot@s per els vostres comentaris
Bona cuina
mmmmm...jo les comenaré demà Narcis!! m'encanten!!
ResponEliminaQuin goig de coca i de blog, Porto unabonaa estona veien totes les receptes!! Si no t'importa aniré passant per aprender una mica.
ResponEliminaI jo crec que faré la teva Massa de coca que sembla deliciosa.
Moltíssimes gracies i un petó,
Esther
em vas fer venir moltes ganes de fer-ne (per primera vegada), però no he tingut temps. però em guardo la recepta perquè m'he quedat amb les ganes...
ResponEliminaT'ha quedat una coca estupenda i les explicacions molt clares. L'any que ve anirà bé tenir la teva recepta per millorar la meva coca...
ResponEliminaPetons!
Anna
Tens la mà trencada !!Quina coca!!! Provaré la teva recepte , la propera revetlla. I quins records.....Una gran nit, la de Sant Joan!!
ResponEliminaEmma
Semblen de pastisseria!! porten feina però es veu recompensada: són molt maques, i segur que boníssimes, felicitats! :)
ResponEliminaPer Sant Joan no vaig tenir ocasió de fer la coca però qualsevol dia faig aquesta recepta. Té un aspecte immillorable!
ResponEliminaUna pinta bonisima.
ResponEliminaGracies per compartir la recepta.
Bona revetlla