' ' ' ' ' La lionesa: Croissants casolans ' ' ' ' ' ' ' ')

Pàgines

Croissants casolans
















Per aquest tipus de masses, hi ha molts factors a tenir en compte: la farina, l’aigua, la grassa i el forn. També és important que treballeu amb productes que conegueu bé.

Les farines de força tenen diferents característiques segons el fabricant i això fa que la proporció de la de força i de la fluixa variï segons la marca.

El tipus de grassa que fareu servir també farà que el resultat final tingui les seves variants. En la recepta original s’emprava llard. Jo hi he fet una barreja de margarina i mantega.

L’aigua també té la seva importància, ja que unes són més dures que altres i, a vegades, l’aigua de l’aixeta deixa una mica de regust.

Com tots sabeu, no tots els forns donen el mateix resultat pel que fa el temps de cocció, per això us heu de refiar sempre de l’experiència que teniu del nostre forn.

Ingredients:

300 g farina de força
200 g farina fluixa
13 g de sal
36 g de sucre
25 g llevat fresc (llevat parís o també dit de forner)
320 cl aigua tèbia
23 g de mantega per la massa
190 g de mantega i margarina per pasta de full tot barrejat a parts igual pel plastó

Procediment

Primer de tot desfeu el llevat amb una mica d’aigua tèbia. Agafeu la farina de força i la fluixa i les passeu per un sedàs. En un bol barregeu el sucre, la sal, la grassa (23g de mantega) i el llevat. Tot seguit, hi afegiu la farina i l’aigua a poc a poc fins que tingueu una massa fina. Aquesta massa ha de ser una mica tova.

Una vegada tingueu la massa ben treballada, la deixeu reposar uns 10 minuts.
Estireu- la per les puntes (com a la fotografia) poseu la mantega – margarina de pasta de full al mig i tanqueu igual com faríeu amb la pasta de full. Després de reposar 10 minuts agafeu el plastó, l’estireu amb el corró i li doneu dos o tres plecs senzills (com la pasta de full), deixeu reposar uns 10 minuts entre plec i plec.

Tot seguit podeu estirar la massa fins a un gruix de 4-5 mm i formeu uns triangles de la mida que vulgueu (per exemple, 9 ample i 12 de llarg), cargoleu els croissants (mireu fotografia).

Quan tingueu els croissants a la llauna, els pinteu amb una mica d’ou batut i els deixeu pujar fins que doblin una vegada i mitja el seu volum.






Els col•loqueu en un lloc que no passi corrent d’aire (si l’habitació on teniu els croissant és prou calenta us pot trigar unes 2 hores ) llavors ja podeu enfornar (210 – 220ºC reposat) de 15 a 20 minuts.





Si voleu podeu enfornar els croissant al matí a primera hora. Pasteu i feu les peces el dia abans, al capvespre.
Poseu els croissants crus al congelador durant 2 hores. Quan aneu a dormir els traieu del congelador i els deixeu sobre els fogons o sobre el marbre de la cuina tapats amb un drap.
Al matí a primera hora ja estaran a punt i, si encara no ho estan, els deixeu sobre el fogons mentre el forn s’escalfa.
Quant el forn estigui calent, deixeu-lo reposar uns 20 minuts


Ja teniu uns croissants casolans per esmorzar!

Bon profit