' ' ' ' ' La lionesa: Bunyols de quaresma i brunyols de l’Empordà ' ' ' ' ' ' ' ')

Pàgines

Bunyols de quaresma i brunyols de l’Empordà


Tal com us havia anunciat, aquest cap de setmana ha tocat bunyols.
Durant la quaresma és tradicional trobar a les pastisseries i als forns de pa, bunyols de quaresma.
Antigament i encara avui, en algunes pastisseries els dimecres i divendres de quaresma es pot llegir en els vidres dels aparadors  “Avui bunyols de quaresma”.
Fer i menjar bunyols en aquesta època és una de les nostres tradicions, tot i que, no tothom els fa iguals.


El bunyols de quaresma o també dits bunyols de vent, estan fets amb una massa escalda com la de les lioneses però, per coure’ls  s’han de fregit amb oli d’oliva.
Aquests bunyols es poden menjar sols o farcits amb crema o nata.


No a totes les pastisseries fan bunyols de vent, algunes fan bunyols com els de l’Empordà, “brunyols “ ells en diuen. Estan fets amb una massa fermentada de la família dels brioixos i per coure’ls també s’han fregit amb oli d’oliva.   



         

Bunyols de l’Empordà
Ingredients:

162 gr de farina força
37 gr de sucre
1,74 gr de sal
1 ou
1 cullereta de cafè d’anís o una infusió de matafaluga
16,25 gr de mantega
Raspadura de llimona
9 gr de llevat premsat (llevat París o de forner)
63 gr de llet tèbia
Una  mica de canyella en pols

Elaboració

Primer de tot desfeu el llevat amb una mica de llet tèbia, barregeu-ho amb el sucre, la mantega, la sal, l’ou, la farina i la llet tèbia, que ja  hi haureu posat l’anís i la canyella.
Treballeu  fins que tingueu una massa fina, llavors ho poseu sobre el marbre i en feu una bola, i tot seguit poseu aquesta massa en un bol tapat amb un drap, fins que la massa dobli el seu volum.

Quan tingueu la massa a punt,  en feu quatre parts, les treballeu  fent una bola, hi ho deixeu reposar uns 10 minuts.






 








Ara en feu una botifarra, d’uns 2 cm de gruix i talleu trossos d’uns 1,5 cm i en feu boletes. Les poseu sobre una llauna untada amb una mica d’oli i les deixeu que doblin el seu volum.


Quan les boletes que heu fet hagin doblat el seu volum,  amb el dit els hi feu un forat al mig i les poseu a fregir amb l’oli d’oliva que tindreu a punt al foc.





Primer per un costat i desprès per l’altre, quan estiguin cuits, els poseu a escorre i tot seguit els arrebosseu amb sucre (si no ho feu de seguida el sucre no agafa)





Deixeu refredar i ja teniu els típics brunyols de l’Empordà

Bon profit!!

Bunyols de quaresmes  - de vent


Ingredients:

125 cc de llet
125 gr de farina fluixa
85 gr de mantega
1,5gr de sal
3 ous







Elaboració

Com podeu veure, l’elaboració és igual que la de la lionesa però, en aquest cas els he fet amb llet en comptes d’aigua.








Quan tingueu la massa a punt en feu porcions amb una cullereta de postres i, les poseu a fregir amb l’oli d’oliva. 






Igual com feu amb els bunyols de l’Empordà quan els traieu  de l’oli,  els poseu a escorre un moment i tot seguit els paseu pel sucre.




És tradició ruixar-los amb una mica amb anís, però a nosaltres las coses que porten licor no ens agradem, per tant no n’hi he posat.
També al vostre gust els podeu farcir, si voleu, amb crema o nata
Ja teniu els bunyols de quaresma

Bon profit!!



17 comentaris:

  1. Fa dies que investigo sobre el bunyols de l'Empordà, que m'encanten! Ara ja he trobat la recepta definitiva si ens la recomanes tu!
    Gràcies!!

    ResponSuprimeix
  2. Bravooo!!! no n´has tingut prou amb els de vent i els has fet tots d´una tacada! Espero que a la Núria li hagin agradat...I a per més receptes del llibre.

    ResponSuprimeix
  3. Bons bunyols!!! M'apunte les receptes. Ara a València se'n fan molts de carabassa. no en tinc la recepta, però. Salutacions

    ResponSuprimeix
  4. Mira, acabo d'aprendre la dife`rencia entre els uns i els altres! Moltes gràcies Narcís! Ahir ma mare en va fer i li van quedar molt bons. Jo encara no n'he fet mai, potser perquè el fregit em tira endarrera...
    Fins aviat!

    ResponSuprimeix
  5. Però d'on treus el temps per fer tot això??!! I qui s'ho menja??!! Si seguiu així entre tu i la Núria us haureu de posar a règim!! Quina bona pinta, Narcís!!

    ResponSuprimeix
  6. Les teves entrades són fantàstiques!!!! No hi ha dia que no entri i surti amb nous coneixements gastronòmics. Gràcies. Una abraçada, Paula

    ResponSuprimeix
  7. Què bé Narcís tenir les dues receptes alhora. A mi m'agraden tots dos. Encara que no sóc massa de fregits, aquests bunyols em perden.. Em quedarè amb totes dues receptes per quan vulguis fer-los! Una abraçada

    ResponSuprimeix
  8. Hola: ¡que ricos! hace tiempo que no hago buñuelos.
    Me he animado y este fin de semana próximo caeran seguro.
    Un paso a paso estupendo
    Un abrazo

    ResponSuprimeix
  9. Tinc ganes de menjar uns bunyols com aquests, quina pinta que fan!!!

    ResponSuprimeix
  10. molt bons Narcís aquests bunyols
    vici total
    miquel

    ResponSuprimeix
  11. Bunyols, brunyola... tant li fa, m'agraden tots!!!!

    ResponSuprimeix
  12. Dels de vent en fem cada any a casa. Hauré de provar de fer els brunyols. Amb aquest pas a pas amb foto que ens has posat, no hi ha excuses que valguin.... I, a més, que bons que són....

    ResponSuprimeix
  13. Sandra
    De receptes n’hi han moltes i totes son bones
    Bona cuina

    Cristina
    Aquest cap de setmana no hem parat
    la Núria molt contenta
    Bona cuina

    Francesc
    Ja m’has intrigat, haure de mirar aquest que es fan al país valencià
    Bona cuina

    Gemmota
    Les mares en saben molt d’aquestes coses
    Bona cuina

    Núria
    Guapa tu
    Bona cuina

    Anna
    Dons el temps el de sempre, abans fèiem altres coses
    La Núria i jo en mengem poc, però la mare no para
    Bona cuina

    Paula
    Això que dius posa content i anima
    bona cuina

    Eri
    He aprofitat que tenia que fregir par fer-les totes dues
    bona cuina

    Piluchi
    Venga animate que estamos en la època de los buñuelos
    Bona cuina

    Visc a la cuina
    Fan bona pinta i has desaparegut de seguida
    Bona cuina

    Miquel
    Si noi no ser quins triar
    Bona cuina

    El taller de cuina
    Bon profit
    Bona cuina

    Catieu
    Sempre hi ha la primera vegada
    Bona cuina

    Gràcies a tots/es per la vostra visita
    Bona cuina

    ResponSuprimeix
  14. Que bunyols més bons....Bueno tot el que fás m´agrada moltissim.
    Un abraç

    ResponSuprimeix
  15. Gràcies pel comentari que has deixat a la meva "pinya catalana". Només un incís.....els Brunyols de l'Empordà... a l'Empordà ni els fem tan rodons ni amb el forat tant marcat. Quan es vagi acostant setmana santa, us penjare una entrada perquè veieu com els feu a casa. Aixó si, els de vent ens han fet salivar. Salut

    ResponSuprimeix
  16. que curiós, a casa sempre hem fet "brunyols", i els anem formant directament de la massa llevada, i a fregir directament! M'encanta el teu blog, tot té una pinta bonísssssima! :)

    ResponSuprimeix