Tal com us havia anunciat, aquest cap de setmana ha tocat bunyols.
Durant la quaresma és tradicional trobar a les pastisseries i als forns de pa, bunyols de quaresma.
Antigament i encara avui, en algunes pastisseries els dimecres i divendres de quaresma es pot llegir en els vidres dels aparadors “Avui bunyols de quaresma”.
Durant la quaresma és tradicional trobar a les pastisseries i als forns de pa, bunyols de quaresma.
Antigament i encara avui, en algunes pastisseries els dimecres i divendres de quaresma es pot llegir en els vidres dels aparadors “Avui bunyols de quaresma”.
Fer i menjar bunyols en aquesta època és una de les nostres tradicions, tot i que, no tothom els fa iguals.
El bunyols de quaresma o també dits bunyols de vent, estan fets amb una massa escalda com la de les lioneses però, per coure’ls s’han de fregit amb oli d’oliva.
Aquests bunyols es poden menjar sols o farcits amb crema o nata.
No a totes les pastisseries fan bunyols de vent, algunes fan bunyols com els de l’Empordà, “brunyols “ ells en diuen. Estan fets amb una massa fermentada de la família dels brioixos i per coure’ls també s’han fregit amb oli d’oliva.
Bunyols de l’Empordà
Ingredients:
162 gr de farina força
37 gr de sucre
1,74 gr de sal
1 ou
1 cullereta de cafè d’anís o una infusió de matafaluga
16,25 gr de mantega
Raspadura de llimona
9 gr de llevat premsat (llevat París o de forner)
63 gr de llet tèbia
Una mica de canyella en pols
Elaboració
37 gr de sucre
1,74 gr de sal
1 ou
1 cullereta de cafè d’anís o una infusió de matafaluga
16,25 gr de mantega
Raspadura de llimona
9 gr de llevat premsat (llevat París o de forner)
63 gr de llet tèbia
Una mica de canyella en pols
Elaboració
Primer de tot desfeu el llevat amb una mica de llet tèbia, barregeu-ho amb el sucre, la mantega, la sal, l’ou, la farina i la llet tèbia, que ja hi haureu posat l’anís i la canyella.
Treballeu fins que tingueu una massa fina, llavors ho poseu sobre el marbre i en feu una bola, i tot seguit poseu aquesta massa en un bol tapat amb un drap, fins que la massa dobli el seu volum.
Treballeu fins que tingueu una massa fina, llavors ho poseu sobre el marbre i en feu una bola, i tot seguit poseu aquesta massa en un bol tapat amb un drap, fins que la massa dobli el seu volum.
Quan tingueu la massa a punt, en feu quatre parts, les treballeu fent una bola, hi ho deixeu reposar uns 10 minuts.
Ara en feu una botifarra, d’uns 2 cm de gruix i talleu trossos d’uns 1,5 cm i en feu boletes. Les poseu sobre una llauna untada amb una mica d’oli i les deixeu que doblin el seu volum.
Quan les boletes que heu fet hagin doblat el seu volum, amb el dit els hi feu un forat al mig i les poseu a fregir amb l’oli d’oliva que tindreu a punt al foc.
Primer per un costat i desprès per l’altre, quan estiguin cuits, els poseu a escorre i tot seguit els arrebosseu amb sucre (si no ho feu de seguida el sucre no agafa)
Deixeu refredar i ja teniu els típics brunyols de l’Empordà
Bon profit!!
Bunyols de quaresmes - de vent
Ingredients:
125 cc de llet
125 gr de farina fluixa
85 gr de mantega
1,5gr de sal
3 ous
125 gr de farina fluixa
85 gr de mantega
1,5gr de sal
3 ous
Elaboració
Com podeu veure, l’elaboració és igual que la de la lionesa però, en aquest cas els he fet amb llet en comptes d’aigua.
Quan tingueu la massa a punt en feu porcions amb una cullereta de postres i, les poseu a fregir amb l’oli d’oliva.
Igual com feu amb els bunyols de l’Empordà quan els traieu de l’oli, els poseu a escorre un moment i tot seguit els paseu pel sucre.
És tradició ruixar-los amb una mica amb anís, però a nosaltres las coses que porten licor no ens agradem, per tant no n’hi he posat.
També al vostre gust els podeu farcir, si voleu, amb crema o nata
Ja teniu els bunyols de quaresma
Bon profit!!
Fa dies que investigo sobre el bunyols de l'Empordà, que m'encanten! Ara ja he trobat la recepta definitiva si ens la recomanes tu!
ResponEliminaGràcies!!
Bravooo!!! no n´has tingut prou amb els de vent i els has fet tots d´una tacada! Espero que a la Núria li hagin agradat...I a per més receptes del llibre.
ResponEliminaBons bunyols!!! M'apunte les receptes. Ara a València se'n fan molts de carabassa. no en tinc la recepta, però. Salutacions
ResponEliminaMira, acabo d'aprendre la dife`rencia entre els uns i els altres! Moltes gràcies Narcís! Ahir ma mare en va fer i li van quedar molt bons. Jo encara no n'he fet mai, potser perquè el fregit em tira endarrera...
ResponEliminaFins aviat!
Cristina molt, molt i molt bons! Us els recomano
ResponEliminaPerò d'on treus el temps per fer tot això??!! I qui s'ho menja??!! Si seguiu així entre tu i la Núria us haureu de posar a règim!! Quina bona pinta, Narcís!!
ResponEliminaLes teves entrades són fantàstiques!!!! No hi ha dia que no entri i surti amb nous coneixements gastronòmics. Gràcies. Una abraçada, Paula
ResponEliminaQuè bé Narcís tenir les dues receptes alhora. A mi m'agraden tots dos. Encara que no sóc massa de fregits, aquests bunyols em perden.. Em quedarè amb totes dues receptes per quan vulguis fer-los! Una abraçada
ResponEliminaHola: ¡que ricos! hace tiempo que no hago buñuelos.
ResponEliminaMe he animado y este fin de semana próximo caeran seguro.
Un paso a paso estupendo
Un abrazo
Tinc ganes de menjar uns bunyols com aquests, quina pinta que fan!!!
ResponEliminamolt bons Narcís aquests bunyols
ResponEliminavici total
miquel
Bunyols, brunyola... tant li fa, m'agraden tots!!!!
ResponEliminaDels de vent en fem cada any a casa. Hauré de provar de fer els brunyols. Amb aquest pas a pas amb foto que ens has posat, no hi ha excuses que valguin.... I, a més, que bons que són....
ResponEliminaSandra
ResponEliminaDe receptes n’hi han moltes i totes son bones
Bona cuina
Cristina
Aquest cap de setmana no hem parat
la Núria molt contenta
Bona cuina
Francesc
Ja m’has intrigat, haure de mirar aquest que es fan al país valencià
Bona cuina
Gemmota
Les mares en saben molt d’aquestes coses
Bona cuina
Núria
Guapa tu
Bona cuina
Anna
Dons el temps el de sempre, abans fèiem altres coses
La Núria i jo en mengem poc, però la mare no para
Bona cuina
Paula
Això que dius posa content i anima
bona cuina
Eri
He aprofitat que tenia que fregir par fer-les totes dues
bona cuina
Piluchi
Venga animate que estamos en la època de los buñuelos
Bona cuina
Visc a la cuina
Fan bona pinta i has desaparegut de seguida
Bona cuina
Miquel
Si noi no ser quins triar
Bona cuina
El taller de cuina
Bon profit
Bona cuina
Catieu
Sempre hi ha la primera vegada
Bona cuina
Gràcies a tots/es per la vostra visita
Bona cuina
Que bunyols més bons....Bueno tot el que fás m´agrada moltissim.
ResponEliminaUn abraç
Gràcies pel comentari que has deixat a la meva "pinya catalana". Només un incís.....els Brunyols de l'Empordà... a l'Empordà ni els fem tan rodons ni amb el forat tant marcat. Quan es vagi acostant setmana santa, us penjare una entrada perquè veieu com els feu a casa. Aixó si, els de vent ens han fet salivar. Salut
ResponEliminaque curiós, a casa sempre hem fet "brunyols", i els anem formant directament de la massa llevada, i a fregir directament! M'encanta el teu blog, tot té una pinta bonísssssima! :)
ResponElimina