' ' ' ' ' La lionesa: Ossos de Sant ' ' ' ' ' ' ' ')

Pàgines

Ossos de Sant



 
Aquest any, en el  taller de panellets que hem fet a l’Associació Jardí Santa Susanna de Caldes de Montbui, hem introduït una nova elaboració: els Ossos de Sant.
Tot i que no són  típics de la nostra terra,  sempre m’ha agradat molt fer-los. Sembla ser que aquets dolços són originaris del centre de la península ibèrica, concretament de Madrid. Típics també per les dates de tots sants i com molts d'altres dolços  s’ha estés per a tota la península, igual que els nostres panellets.
Aquest dolços es fan amb massapà cuit i estan farcits amb crema de rovell d’ou i un acabat brillant amb glaça morta.

Ingredients
Pel massapà
250g de farina d’ametlla marcona
Sucre a punt de bola fort (129⁰C)
325 g de sucre a punt de bola fort
80 g d’aigua
60 g de glucosa líquida
Vainilla al gust

Glaça morta
Tres cullerades d’aigua
Un raig de suc de llimona
Sucre llustre (el que admeti)

Crema de rovell d’ou
Dos ous
Sucre (el pes de dos ous sencer amb closca)

Elaboració massapà
Poseu el  sucre i l’aigua al foc i en un bol apart poseu la farina d’ametlla. Quan el sucre estigui al punt l’aboqueu al bol on hi teniu l’ametlla i desprès afegiu  la glucosa. Remeneu bé. Tot seguit poseu aquesta massa a sobre el marbre i treballeu-la  una mica fins que tots els ingredients estiguin ben barrejats i la massa fina.
Deixeu reposar fins que estigui freda.
Elaboració crema de rovell d’ou
Barregeu els ous sencers amb el sucre i la vainilla. Poseu-los a foc fins que bulli sense deixar de remenar  per que no s’enganxi.
Elaboració glaça  morta
Poseu l’aigua  i el suc de llimona en un bol i amb una cullera de fusta aneu remenant i afegint el sucre llustres fins que quedi un puré.

Muntatge del ossos de sant
Una vegada teniu el massapà fred, estireu-lo amb el corró fent una làmina d’uns 3 mm de gruix
Marqueu unes ratlles amb la part del ganivet  que no talla (marques característiques dels ossos de sant)
Gireu la làmina i  feu-ne uns rectangles de 50 x 60 mm. Enrotlleu-los aquests rectangles com si fossin uns canelons, ajudats amb un pal rodó de 7 o 8 mm de diàmetre.
Una vegada tingueu les peces enrotllades ja podeu començar a omplir amb la crema de rovell d’ou ajudats amb una mànega pastissera.
Una vegada tingueu els Ossos de Sant farcits, procediu a donar-les-hi brillantor, banyar-los amb la glaça morta (mireu la fotografia) i els poseu-los al forn a 120 ⁰C durant un minut.
Deixeu-los refredar bé abans de consumir.

Bon profit i bona castanyada!



9 comentaris:

  1. No sabia de l'existència d'aquests dolços fins avui, però la manera de fer-los m'ha cridat molt l'atenció!! És molt curiós, i que bé ho expliques!!! A veure si m'animo!! Ara, això pel colesterol, fotut, fotut eh!!

    ResponElimina
  2. Quina pinta! no els coneixia no, però em sembla que l'apunto segur! Petons!"

    ResponElimina
  3. Els volia fer i t'has avançat !!!...jeje. Em penso que ho deixaré per l'any que ve...massa calories !!!
    A la glaça no hi posava llimona, però fa bona pinta.
    Jo utilitzava un corró ratllat per donar la forma...però a casa no en tinc...i ho marcaré com has fet tú.
    Per cert, el massapà el fas molt elaborat amb sucre al punt i glucosa?....es habitual fer-lo així?. Suposo que la textura resultant és força elàstica i manipulable....i no té el gra del sucre. Més fina, no?.
    Però molt bona feina company.
    Enhorabona per difondre el secret professional dels ossos de sant.

    ResponElimina
  4. saps que mai els he tastat?? ara ja no tinc excusa, tinc la recepta perfecte! petons

    ResponElimina
  5. Fantàstic aquest pas a pas!! aquest any ja no hi sóm a temps, però me l'apunto per l'any vinent!!!
    petonets

    ResponElimina
  6. Qué ben explicat. No els he fet mai, pot ser qualsevol dia m'animo perque estàn molt bons i cassolans millor encara.
    Petons.

    ResponElimina
  7. Tremendos mestre Narcís y ademas muy bien explicado,creo que me atrevere a probarlos a hacer para el proximo año.Muchas gracias por compartirlo
    bona cuina

    ResponElimina
  8. Jo tinc la recepta per fer-los en algun moment...A casa aquest any no volien dolços tant provincians..;-D A més són dolcíssims , oi?

    ResponElimina