' ' ' ' ' La lionesa: Tortell de Reis ' ' ' ' ' ' ' ')

Pàgines

Tortell de Reis





Com és tradicional, el dia 6 de gener a taula no hi pot faltar el tortell de Reis. Les pastisseries esperen que arribin aquestes festes per omplir els aparadors amb les seves acolorides elaboracions. El tortell de Reis no deixa de ser un tortell de brioix amb massapà, on s'hi han afegit alguns ingredients més per donar-hi un sabor diferent, com pot ser la fruita confitada, aiguanaf, anís i sucre volat. Actualment, el tortell ja no es fa només amb massapà sinó que també es fa farcit de nata, crema, trufa... però el que és imprescindible és que porti la fava i la corona!



Ingredients

150 gr. de farina d'ametlla

150 gr. de sucre llustre

15 gr. de clara d’ou



Elaboració

Primer de tot barregeu bé la farina d'ametlla i el sucre llustre. Després incorporeu-hi les clares —igual com feu els panellets. Reserveu.

Glaça per fer el sucre volat
8g de clara d'ou
45g de sucre gra
unes gotes de llimona

Elaboració glaça per fer el sucre volat

Amb una espàtula de fusta bateu la clara d'ou i aneu afegint a poc a poc el sucre fins que quedi una pasta consistent no massa dura. Quan el sucre comenci a blanquejar, hi afegiu unes gotes de llimona.




Sucre volat
200g de sucre
70g d'aigua
un pessic petit de cremor tàrtar o unes gotes de llimona.


 Elaboració sucre volat

-      Prepareu un motlle folrat amb paper forn.

-      Poseu a coure el sucre.

-      Quan comenci a bullir afegiu el pessic de cremor tàrtar o unes gotes de llimona.

-      Quan arribi a la temperatura de 135ºC traieu el sucre del foc i remeneu amb una espàtula de fusta.

-      Afegiu la mida d'una culleradeta de cafè de la glaça que ja teniu preparada i remeneu enèrgicament amb moviments circulars.

-      Veureu que el sucre comença a pujar i tot seguit baixa, no deixeu els moviments circulars i just quan el sucre comenci a pujar de nou, aboqueu-lo en el motlle que heu preparat al principi. Ja teniu el sucre volat!



Ingredients del brioix pel tortell
Massa mare
150 g de farina força
20g de llevat premsat

Llet (la que admeti)

Brioix
150g farina força
10g llevat premsat
60g de sucre
35g de mantega
6g de sal
Llet (la que admeti)
1 ou
1 cullera grossa d'aigua naf
1 cullera grossa d'anís
Perfumar amb ratlladura de llimona

Fron 230-250 ºC coure 10 minuts

Elaboració (aquí)