' ' ' ' ' La lionesa: Borregos de Sant Antoni ' ' ' ' ' ' ' ')

Pàgines

Borregos de Sant Antoni



Amb aquest apunt, vull retre homenatge als meus avis, en Llorenç i la Conxita.
El dimarts dia 17 de gener és Sant Antoni Abat, el dia dels tres toms. Els meus avis un dia com aquest, cap allà els anys 20 o menys, no recordo l'any exacte, varen inaugurar la pastisseria que havien acabat de comprar juntament amb el germà de l'avia.
Cada any per aquestes dates l'avia m'ho recordava. Recordo que omplíem l'aparador amb una gran muntanya de borregos i un escrit al vidres fet amb “blanc d'espanya”:
 Avui borregos de Sant Antoni

De més gran, em va tocar a mi escriure-ho i també omplir l'aparador amb la muntanya de borregos. 

Aquest any doncs, celebrant el primer aniversari del bloc (25/12/2010), aprofito per fer la mateixa elaboració que feien els avis. Aquest bloc és per a la Núria i per a mi la nostra petita i estimada pastisseria.


En Josep de Menja de Bacallà l'any passat var fer un apunt que explica molt bé els seus origen. 

Ingredients
Massa mare
300 g de farina força
20 g de llevat premsat ( llavat de forner)
Aigua, la que admeti

Massa borregos

100g de massa mare
16g de llavat premsat ( llavat de forner)
266g de farina fluixa
4g de matafaluga
16g de mantega
53g de sucre
33g de xarop de sucre* (sucre a 32º Baoumé)**
1 culleradeta de cafè d'anís
83g d'aigua


*Per fer el xarop  són 100g de sucre 50g d’aigua i bullir dos minuts  a foc fluix
** Areòmetre de Baumé, graduat amb l'escala Baumé permet avaluar la concentració de qualsevol dissolució.


Elaboració

Primer de tot feu la massa mare
Dissoleu el llevat amb una mica d'aigua i tot seguit amasseu llevat i farina força fins aconseguir una massa consistent. Deixeu llevar aquesta massa fins que  doble del seu volum dins un vol enfarinat i tapat amb un drap humit en un lloc calent i sense aire.

Massa dels borregos

Amasseu tots els ingredient i afegiu 100g de la massa mare (la resta de la massa mare la podeu congelar per a altres ocasions)
Rectifiqueu d'aigua o farina si la massa és massa tova o massa dura.

Aquesta massa ha de que quedar una mica més dura que el brioix normal.
D'aquesta massa en feu quatre parts i les deixeu reposar  5 minuts. Tos seguit passeu a fer unes botifarres i les poseu a la safata del forn. Maqueu la amplada que voleu que quedin els borregos i deixeu llevar fins que doblin el seu volum.
Una vegada que tingueu els borregos a la mida ja els podeu enfornar. Forn reposat (pre-escalfat)180 º C 15 minuts (el temps pot variar segons cada forn)

Una vegada estiguin cuits s'han de deixar refredar. Millor un dia per l'altre. Llavors procediu a trencar-los per les marques que heu fet. Si no es trenquen bé,els tindreu que serrar. Una vegada els teniu tallats els poseu de costat a la llaura de forn  i els torreu.








Forn reposat 170-180ºC. Com que els forns de casa moltes vegades no es poden regular, el sostre i la sola, potser els tindreu que girar per aconseguir un torrat igual.




Aquí teniu un borregos de Sant Antoni

Bon profit!!

12 comentaris:

  1. Ostres, amb el que m'agraden! Els provarem de fer segur!
    Petons
    Sandra

    ResponElimina
  2. M'encanten!!! No cal ser a Cardedeu per tastar uns bons borregos... jijijiji
    Un petonas
    Sònia

    ResponElimina
  3. Narcis enhorabuena por el año del blog y tambien por estos estupendos borregos y por la historia que lleva unida por la pastiseria de tu familia
    bona setmana i bona cuina mestre

    ResponElimina
  4. Moltíssimes felicitats per l'aniversari!!!!! avui a Sant Antoni hi havien per tot arreu!!!! ;P petonets

    ResponElimina
  5. Aixs els borregos.... jo que sóc del Vallès Oriental em porten uns records quan els meus avis els compraven abans durant i després de sant antoni... que bons!! i cassolans ni t'explico ;)

    ResponElimina
  6. Hola Narcís!
    Enhorabona pel primer any de blog i que en siguin molts més que venir aquí es aprendre sempre.
    M'encanten i em recorden molt als meus avis. Petons

    ResponElimina
  7. Les receptes tradicionals no s'han de perdre, i menys si et porten tans records.
    Petonets

    ResponElimina
  8. Per sucar-hi de tot! Fa tan de temps que no en menjo...Escolta, en un taller podries portar alguna cosa de pastisseria per picar, no???

    Ah! el dia de Sant Antoni és avui:17 i no 15 de gener...sóc una torrac...

    ResponElimina
  9. Doncs ja t'ho curres, per què els borregos es feien amb els tortells, coques i brioix que ha sobrat....si o no?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Albert.
      Jo ne he vist mai fer una massa fermentada amb retalls. Altres coses sí.

      Elimina
    2. El que sí havia fet són secalls. Les sobres del brioix i croissants tallats i torrats al forn

      Elimina
  10. Boníssims!!!!!!

    Susanna Riera

    ResponElimina